Προστατέψτε το ιστορικό περιήγησής σας με τη χρήση VPN
05/04/2017
roaming
Τέλος το Roaming εντός της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου
25/04/2017
Εμφάνιση όλων

Η Canonical κλείνει την πόρτα σε Unity, Ubuntu Phone και σύγκλιση

Όχι. δεν είναι πρωταπριλιάτικη φάρσα. Ο Mark Shuttleworth, ιδρυτής των Ubuntu και Canonical (μητρική εταιρεία της Ubuntu), μόλις ανακοίνωσε τα σοκαριστικά νέα.

Η ανάπτυξη του Unity 8 θα σταματήσει. Το project του Ubuntu Phone θα εγκαταληφθεί, και μαζί του και το όνειρο της σύγκλισης.

Ο Mark έγραψε στο επίσημο Ubuntu blog:

…θα τερματίσουμε την επένδυσή μας στο Unity8, το τηλέφωνο και τη μεταξύ τους “Ένωση”. Θα στρέψουμε το προκαθορισμένο Ubuntu desktop πίσω στο GNOME για Ubuntu 18.04 LTS.

Γράφοντας στον τοίχο

Από τότε που το Ubuntu σύστησε το Unity το 2011, αναστάτωσε τον κόσμο του Linux. Πολλοί πιστοί χρήστες του Ubuntu είτε επέλεξαν μία άλλη διανομή, είτε διάλεξαν άλλα flavors. Το Unity έγινε το πιο μισητό περιβάλλον desktop.

Αργότερα το 2013, η Canonical προσπάθησε να δημιουργήσει το Ubuntu Phone από μόνη της, όμως παρόλο που μαζεύτηκαν πάνω από $12 εκατομμύρια σε crowdfunding project, απέτυχε να φτάσει τον στόχο των $32 εκατομμυρίων.

Επιπλέον, βρήκε συνεργάτες τους bq, Meizu και Fairphone για το λανσάρισμα των Ubuntu phones το 2015. Αυτό βρήκε χλιαρή επιτυχία εντός του κόσμου του Linux και απέτυχε παταγοδώς στον πραγματικό κόσμο.

Όλοι είχαμε την αίσθηση πως αργά ή γρήγορα, η Canonical θα ανακοίνωνε τον θάνατο του Ubuntu phone. Όμως το κλείσιμο του Unity είναι ένα ολοκληρωτικό σοκ.

Όμως ρίχνοντας μια δεύτερη ματιά στα Unity και Ubuntu Phone, ήταν και τα δύο μικρότερα μέλη του μεγάλου σχεδίου της σύγκλισης.

Το Unity είχε έναν στόχο, να φέρει το Ubuntu Phone. Με το Ubuntu Phone όμως να έχει ήδη ρίξει αυλαία, δεν έχει νόημα να σπαταλώνται πόροι στην ανάπτυξη του Unity. Το GNOME είναι project που κάνει θραύση και υποστηρίζεται από αρκετές διανομές Linux. Είναι φυσικό η Canonical να επιλέγει να το αφήσει πίσω.

Τι συμβαίνει σε Ubuntu GNOME, Mir και Unity χρήστες;

Όπως είπε ο Mark Shuttleworth, το Ubuntu 18.04 LTS θα έχει GNOME. Αυτό φέρνεί μία άλλη ερώτηση. Τι θα συμβεί με το Ubuntu GNOME project; Θα παραμείνει μοναχικό project ή θα σημαίνει το τέλος του Ubuntu GNOME;

Υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις. Η Canonical ανέπτυσσε το Mir display server προς τιμήν του Ubuntu Phone και της συγκλισης. Καθώς η ανάπτυξη του Unity 8 σταματάει, σημαίνει αυτομάτως το κλείσιμο του Mir project;

Τι θα συμβεί στους χρήστες του Unity; Θα πρέπει να μεταναστεύσουν στο GNOME ξεκινώντας το Ubuntu 17.10 ή 18.04;

Είσοδος | Sign in