Αύξηση τιμών των SSD δίσκων μέσα στο 2017
16/03/2017
samsung galaxy S8
Το επερχόμενο Samsung Galaxy S8 διέρευσε (Video)
21/03/2017
Εμφάνιση όλων

Η Google μειώνει τα μεγέθη των JPEGs κατά 35%

Google JPEGs

Μικρότερες  JPEGs  σημαίνει  γρηγορότερες  ιστοσελίδες !

Η ταχύτητα είναι το παν στο διαδίκτυο. Ισχύει ο γενικός κανόνας “όσο μικρότερο το αρχείο, τόσο πιο γρήγορα θα φορτώσει”. Με τη λογική αυτή, η Google δημιούργησε ένα νέο κωδικοποιητή εικόνων JPEGs ανοικτού κώδικα (open-source), ο οποίος θα ελαττώνει το μέγεθος των εικόνων ενώ παράλληλα θα διατηρεί την ποιότητά τους, βοηθώντας τις ιστοσελίδες να φορτώνουν γρηγορότερα.

Το  πλεονέκτημα  του  “Guetzli”

Ο νέος κωδικοποιητής, ονομαζόμενος Guetzli (η λέξη “cookie” στα Γερμανικά Ελβετίας), σύμφωνα με τη Google, μπορεί να δημιουργήσει “υψηλής ποιότητας JPEG εικόνες με μεγέθη αρχείων 35% μικρότερα από τις σύγχρονες διαθέσιμες μεθόδους”. Το πλεονέκτημα της χρήσης του Guetzli αντί μίας άλλης μορφής είναι πως οι εικόνες παραμένουν κανονικά αρχεία JPEG, και συνεπώς συνεχίζουν να είναι συμβατές με σχεδόν κάθε περιηγητή ή εφαρμογή που υπάρχει.

Η Google έχει μερικά ακόμα project για τη μείωση του μεγέθους των εικόνων στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων του δικού της κωδικοποιητή Zopfli (ο οποίος με παρόμοιο τρόπο δημιουργεί μικρότερα αρχεία PNG χωρίς να επηρεάζει τη συμβατότητα της μορφής τους) και του WebP (μια νέα μορφή εικόνας που υποστηρίζει ταυτόχρονα συμπίεση χωρίς απώλειες και με απώλειες για βελτιωμένα μεγέθη αρχείων).

 

Μία 20 Χ 24 εικόνα του ματιού μιας γάτας. Αριστερά: Η αρχική μη συμπιεσμένη εικόνα. Μέση: Κανονική κωδικοποίηση libjepg. Δεξιά: Guetzli.
Η Google υποστηρίζει πως ο Guetzli έχει λιγότερα τεχνουργήματα (artifacts) χωρίς το μέγεθος του αρχείου να είναι μεγαλύτερο.

 

Για περισσότερες πληροφορίες στο πως ο Guetzli επιτυγχάνει τη βελτιωμένη κωδικοποίηση (προφανώς εμπλέκει “psychovisual models”) μπορείτε να ανατρέξετε στο Research Blog της Google και στο published paper on Guetzli.

Είσοδος | Sign in