roaming
Τέλος το Roaming εντός της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου
25/04/2017
Γνωρίστε το Live OS, τον αισθητήρα που καταγράφει τη δραστηριότητα σας στο γραφείο
13/06/2017
Εμφάνιση όλων

Πότε το Pixel ή Nexus smartphone σας θα σταματήσει να ενημερώνεται;

pixel

Ένα από τα πιο δυσάρεστα στοιχεία των Android smartphones είναι το θέμα των ενημερώσεων συστήματος. Οι συσκευές Pixel και Nexus της Google λαμβάνουν νέες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος με το που αυτές λανσάρονται, ενώ εκείνες άλλων εταιρειών χρειάζεται συχνά να περιμένουν αρκετά παραπάνω.

Πολλές συσκευές έχουν την τύχη να δουν 2 μεγάλες ενημερώσεις Android στη διάρκεια της “ζωης” τους, και δεν είναι συνήθως ξεκάθαρο ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υποστήριξής τους. Η συσκευή σας λαμβάνει ενημερώσεις σε τακτά διαστήματα έως ότου να μην το κάνει πια, χωρίς όμως ο χρήστης να λαμβάνει ιδιαίτερη προειδοποίηση.

Η Google γίνεται ξεκάθαρη ως προς τα Pixel και Nexus μοντέλα της

Ευτυχώς, η Google φρόντισε να δημοσιέυσει μια λίστα ώστε να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες των διαφόρων Pixel και Nexus μοντέλων πότε θα λάβουν την τελευταία ενημέρωση συστήματος και ενημέρωση ασφαλείας. Ωστώσο, αν ελπίζατε σε μία αλλαγή από την τυπική πολιτική της εταιρείας ως προς υποστήριξη των συσκευών της για έως και 18 μήνες, τότε θα δυσαερστηθείτε. Τα Pixel και Pixel XL θα λάβουν την τελευταία τους ενημέρωση Android τον Οκτώβριο του 2018, με τις ενημερώσεις ασφαλείας να σταματάνε ακριβώς έναν χρόνο μετά.

Παρ’ όλα αυτά, είναι ωραίο να βλέπουμε τη Google να γίνεται ακριβής και ξεκάθαρη, ιδίως για νέους χρήστες Android που εισήλθαν στην πλατφόρμα μέσω της πρώτης πραγματικής ναυαρχίδας της Google. Για ιδιοκτήτες προηγούμενων Nexus συσκευών, το πρόγραμμα είναι όπως το υπολογίζετε: τα Nexus 5X και 6Ρ, τα οποία λανσαρίστηκαν το φθινόπωρο του 2015, θα λάβουν τις τελευταίες ενημερώσεις Android τον φετινό Σεπτέμβριο, και τα ακόμα γηραιότερα Nexus 6 και 9 τις λάβανε τον Οκτώβριο του 2016. Όλες αυτές οι συσκευές θα λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας για έναν ακόμα χρόνο.

Είναι συχνό και έγκυρο παράπονο των Android χρηστών, ότι οι συσκεύες τους δεν έχουν το ίδιο χρονικό εύρος υποστήριξης όπως αυτές της Apple, οι οποίες τυπικά λαμβάνουν ενημερώσεις συστήματος για πάνω από 3 χρόνια από την κυκλοφορία τους. Το iPhone 5, για παράδειγμα, κυκλοφόρησε το 2013 όμως ακόμα δέχεται τις ενημερώσεις του σύγχρονου iOS 10. Αντιθέτως, το Nexus 5, το οποίο κυκλοφόρησε περίπου την ίδια περίοδο, είδε την τελευταία του ενημέρωση το Δεκέμβριο του 2015 σε Android 6.0 Marshmallow.

 

 

Το πρόβλημα όμως δεν είναι εξ’ ολοκλήρου φταίξιμο της Google, ούτε ευθύνονται μόνο οι κατασκευαστές Android συσκευών. Η Qualcom, η οποία κατασκευάζει την πλειοψηφία των τσιπ πουχρησιμοποιούν τα περισσότερα Android smartphones, ειδικά εκείνα που πωλούνται στις ΗΠΑ, χρειάζεται να αναπτύσει και να βελτιστοποιεί τους drivers ώστε να υποστηρίζουν κάθε μεγάλη ενημέρωση συστήματος.

Όπως ο Ars Technica ανέφερε σε ένα άρθρο το περασμένο καλοκαίρι πριν την κυκλοφορία του Nougat 7.0, η Qualcom έχει θέσει εκ των προτέρων τα στάνταρ της υποστήριξης για ενάμιση χρόνο, και καθώς η εταιρεία αποτελεί μονοπώλειο στην αγορά (υπάρχουν μικρότερες εταιρείες, όπως η MediaTek, ωστόσο δεν τίθεται θέμα σύγκρισης σε μέγεθος ή αριθμό υιοθεσιών), είναι δύσκολο για τους κατασκευαστές να ασκήοσυν πίεση ώστε να αποκλίνει από αυτά.

Αυτός είναι και ο λόγος που η προοπτική της δημιουργίας τσιπ από την ίδια τη Google προκαλεί ενθουσιασμό. Η ίδια εταιρεία από την οποία προέρχεται το Android θα μπορούσε να είναι υπεύθυνη για την κατασκευή των τσιπ που το ενεργοποιούν (τουλάχιστον στα μελλοντικά μοντέλα Pixel), κάτι που σημαίνει ότι τελικώς θα είναι σε θέση να διαχειρίζεται τη μοίρα των προιόντων της , διαβεβαιώνοντας ότι δε θα φτάνουν το τέλος της ζωής τους έπειτα από 18 μήνες.

Ωστόσο, θεωρείται ιδιαίτερα απίθανο να δούμε το ντεμπούτο των τσιπ της Google έως την τρίτη γενιά Pixel κατά το δευτέρο μισό του 2018.

Είσοδος | Sign in